Hör av dig till Tapis om du vill sälja mattor

Sälja mattor

Vill du sälja mattor? Om du har en begagnad äkta handgjorda matta så köper vi gärna den av dig när du köper en ny matta av oss. Vi har en mångårig erfarenhet av orientaliska handgjorda mattor. Vår verksamhet grundades redan på 1940-talet i Afghanistan och expanderade genom åren till Pakistan, Indien, Iran och Libanon. Vi har följt tillverkningen från mattans första knutar till ägarens hem. Mattorna köps direkt från de byar där traditionen att tillverka mattor har levt vidare. När du köper en matta av oss får du med ett äkthetsintyg från tillverkaren.

Mattillverkning är en viktig del av persisk och arabisk kultur. Det finns en stor mångfald av tillverkningstekniker och mönster. Mattor gjordes av nomadstammar och i byarna.

De flesta orientaliska mattorna är gjorda av ull med en varp av bomull. För att skapa färg bearbetas garnet först för att göra det mottagligt för färg. Därefter sänks garnet ned i färglösningar för att sedan torka.

Att tillverka en orientalisk matt kan ta upp till flera år att slutföra. Grunden är en varm av tjocka bomullstrådar. Vävningen börjar från vävstolens botten. Knutar av färgad bomulls-, siden- eller ulltråd knyts sedan i rader runt på varandra uppsättningar av intilliggande varpar. Mellan varje rad av knutar passeras flera inslag för att hålla knutarna på plats. När mattan är färdig bildar varpändarna fransar som kan vara inslagna, tofsade eller flätade.

Vävaren behöver ett antal viktiga verktyg. En kniv behövs för att klippa garnet när knutarna knyts. Man behöver också en sorts kam för att packa väftarna. Sedan måste man ha saxar för att klippa pålen efter att en rad knutar eller ett litet antal rader har vävts.

Vi är experter på handknutna orientaliska mattor. Ring oss eller skicka ett mejl om du har någon fundering. Vi står väldigt gärna till tjänst och hjälper er med era frågor.

Läs om persiska mattor på Wikipedia